Om Selkirk Rex

Selkirk rex är den enda kattrasen som är döpt efter en person. Rasen är social och tillgiven vilket gör katten till ett utmärkt husdjur för familjen. De har en tjock päls med lockigt hår och lockiga morrhår. De kallas ofta för en katt i fårakläder. Här har vi samlat det du behöver veta om selkirk rex och det som kommer intressera dig, i synnerhet om du letar efter rätt husdjur för din familj.

Rasens historia börjar år 1987 när en vildkatt i delstaten Montana nedkom med en kull av fem kattungar, varav en kattunge hade en ovanlig lockig päls. Uppföddaren Jeri Newman omhändertog kattungen och hoppades på att den hade rex-genen. Mycket riktigt hade kattungen den eftertraktade dominanta genen för lockig päls.

Kattungen döptes till Miss DePesto på grund av sitt uppmärksamhetssökande beteende. Katten korsades så småningom med en svart perserhane. Kullen de producerade hade tre kattungar med lockig päls. International Cat Association gav rasen fullt erkännande år 1994 och rasen har även erkänts av Cat Fanciers Association samt andra kattföreningar.

Temprament

Selkirk rex tenderar att vara kärleksfull, tålmodig och tolerant. Att leka och att bli myst med är kattens favoritaktiviteter. Till skillnad från vissa andra raser är denna ras inte särskilt krävande vad gäller deras ägares uppmärksamhet. Katten kan leka självständigt men kommer definitivt bli glad när ägarna ger katten den uppmärksamhet den behöver. Selkirk rex är även känd för att vara vänlig med vänner till familjen, barn samt hundar som behandlar katten korrekt.

Många ägare anser att katten är en riktig clown när den visar sin busiga sida. Familjens medlemmar kommer inte att tröttna på denna kattras. Selkirk rex är även smart och kan lära sig att öppna dörrar eller lådor i jakt på godsaker eller leksaker.

Ge katten interaktiva leksaker och kluriga leksaker för att stimulera den både fysiskt och mentalt. Glöm inte heller bort att ge din selkirk rex en belöning som till exempel en godbit när den klarar av uppgifter eller lär sig nya trick.